+90 362 511 34 55

Retort

Retort Ambalaj Nedir?

Retort ambalajlar, ışıl işleme dayanabilen esnek laminasyonlu gıda ambalajları/torbalarıdır. Raf ömrü metal kutular kadar uzundur. Retort ambalajlar, gıdaların ambalajlanmasında metal kutulardan bu yana en önemli gelişme olarak görülür. Bu ambalajların metal kutu ve cam kavanozlara en uygun alternatiftir.

Geleneksel metal kutulara oranla oldukça hafif olan retort ambalajlar az yer kaplaması ve hafif olması dolayısıyla lojistik açıdan kolaylık sunar. Teneke kutularda hacim değişmezken boş haldeyken de aynı hacimdedirler. Retort ambalajlar ise boş haldeyken oldukça az yer kaplarlar.

Isıl işleme dayanıklı torba imalatında malzeme seçimi kritik önemdedir. Ambalaj ışığa bağlı bozulmalardan, nem değişikliklerinden, mikroplarla temastan, oksijen girişinden ve diğer etkileşimlerden korumalıdır. Malzeme yapısal açıdan sağlam olmalı ve normal taşınma sırasındaki kötü kullanımın yanında ısıtma sıcaklıklarına da dayanabilmelidir.

Retort Ambalajın Avantajları

Gıda şirketleri, üretilen yiyecekleri sağlıklı ve dayanıklı ambalajlar sayesinde maksimum güvenle tüketiciye aktarmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ürünün sıcaklık ve basınç faktörlerinden zarar görmesini engellemek istemektedirler.

Retort ambalaj, geleneksel ve endüstriyel konserve yöntemlerinin alternatifi olarak değerlendirilir.

Retort ambalaj ile:

  – Depolama alanı olarak konserve ürünlere göre daha az yer kapladığı için lojistik, depolama ve üretim aşamalarında finansal kazanç sağlar.

  – Açma ve taşıma açısından kolaylık sağlar.

  – Üç katmanlı veya dört katmanlı malzeme yapısı ile üretilebilir.

  – Retort; doypack, üç kenarı kaynaklı ve şekilli torba formatlarına uygulanabilir.

  – Malzeme yapısı sayesinde temas ettiği ürünü sıcaklık, nem ve basınç etkilerine karşı korur ve ürünün raf ömrünü uzatır.

  – Gıdanın aroması ve tadı bozulmaz.

  – Raf ömrü uzundur.

  – Retort paketler et, balık, tavuk, peynir, hazır soslar, pişmiş hazır yemekler, çorbalar, mezeler, evcil hayvan mamaları gibi gıda endüstrilerinde sıklıkla kullanılır.